E 413 Traqant (Guma tragant)

Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla

Potenciální alergen Potenciální alergen

Tato pryskyřice vytéká po poranění kůry keřů rodu Astragalus (kozinec), který je rozšířen v Iránu, Turecku a Sýrii. Tato rostlinná guma je používána od pradávna. Účinkuje jako emulgátor, stabilizátor a zahušťovadlo. Tragant je odolný vůči teplu a kyselému prostředí, a proto se používá v salátových zálivkách, ovocných náplních v pekařských výrobcích a v různých omáčkách. Zmrzlinám dodává objem a texturu. Používá se také v kosmetických prostředcích (vlasové přípravky, krémy a pleťová mléka), kde se využívá jeho schopnosti vytvářet povrchové filmy.

U citlivých jedinců vyvolává velmi prudké alergické reakce při vdechnutí, požití a styku s pokožkou a považuje se za silný alergen. Jiné nežádoucí reakce nejsou známy. Tato guma se používá tradičně ve farmaceutických přípravcích.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.