E 410 Karubin (Lokustová guma, Karob)

Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla

Tato rostlinná guma se získává ze semen stálozelené rostliny zvané rohovník obecný (karob, svatojánský chléb neboli Ceratonia siliqua), která se přirozeně vyskytuje v oblasti Blízkého východu a Středomoří a pěstuje se ve Španělsku, Spojených státech a Austrálii. Karubin se řadí mezi rozpustné vlákniny (ve studené vodě je nerozpustný, rozpouští se však po zahřátí) a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Váže vodu v pekařských výrobcích a mražených dezertech, kterým navíc dodává objem a jemnost. Stabilizuje emulze, zahušťuje mléčné výrobky a používá se k vytváření filmů na povrchu masných výrobků. Setkáme se s ním také například v nápojích, cukrovinkách, sýrech, náplních, zmrzlinách, v džemech, pudincích, polévkách a uzenáských výrobcích.
Samotný karubin netvoří gely, ale zpevňuje gely agaru, xanthanu a karagenanu. Karubin také nachází použití v textilním, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (při výrobě krémů a pleťových mlék).

Karubin nevykazuje žádné nežádoucí účinky v běžných množstvích, dokonce může naopak snižovat hladinu cholesterolu. 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.