E 407 Karaqenan (Gelosa z irského mechu, Eucheuman, Iridophycan, Hypnean, Fulcellaran)

Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla, želírující látky

Potenciální alergen Potenciální alergen

Irové údajně používali mořské řasy obsahující karagenan k potravinářským a léčebným účelům již před šesti sty lety. Karagenan se získává z několika druhů mořských řas. Řasa Chondrus crispus (irský mech) tvoří malé tmavě červené keříky a roste podél skalnatých pobřeží Irska, Anglie, Francie, Španělska a kanadského Ostrovu Prince Edwarda. Řasy rodu Euchema rostou na korálových útesech Tichého oceánu. U břehů Chile rostou pak řasy rodu Gigantina, které dosahují výšky až pěti metrů.
Potravinářský karagenan může obsahovat mono- a diglyceri- dy (E 471) nebo polysorbát 80 (E 433).

Karagenan účinkuje jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor a stabilizátor. Používá se ke stabilizaci mléčných výrobků: v čokoládovém mléku zabraňuje oddělení čokolády, v sýrech stabilizuje emulzi. Dále se přidává do pekařských výrobků, kde zlepšuje těsto a zvyšuje objem. Ve smažených pokrmech snižuje množství vstřebaného oleje. S karagenanem se také setkáme ve zmrzlinách, mléčných výrobcích (trvanlivá smetana, jogurty, pudinkové krémy se šlehačkou), ve šlehačce ve spreji, v zálivkách, želé dezertech, ovocných práškových nápojích, nealkoholických nápojích, slaném pečivu, polévkách, sirupech, nízkokalorických džemech, dětské výživě a v masových konzervách. S karagenanem se můžeme setkat nejen v potravinách, ale i v kosmetických a farmaceutických výrobcích.

Karagenan je tradičně používanou látkou v potravinářském průmyslu a v malých množstvích je pravděpodobně bezpečný. Vysoké dávky karagenanu způsobovaly vředy na střevech a další poškození u pokusných zvířat (včetně poškození plodu). Takzvaný nízkomolekulární karagenan (který vzniká působením kyseliny chlorovodíkové na karagenan) způsoboval rakovinu u pokusných zvířat a podle organizace IARC je dostatečně prokázáno, že se jedná o zvířecí karcinogen.
Vysokomolekulární karagenan, který se používá jako přídatná látka, sám o sobě nádory u pokusných zvířat nezpůsoboval, zvyšoval však pravděpodobně potenci jiných karcinogenů v trávicím traktu. Je otázkou do jaké míry se vysokomolekulární karagenan štěpí v kyselých potravinách na nízkomolekulární.
U citlivých jedinců může karagenan způsobovat při styku s pokožkou kopřivku. Přesto se používá v různých kosmetických výrobcích (koupelové olejové kapsle, deodoranty, zvlhčující krémy, čistící krémy, líčidla, tělové krémy, make-up a další). 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.